BIM (Yapı Bilgi Modellemesi)
Yapı bilgi modeli (evrensel adı ile BIM), yapıların planlama, dizayn, inşaat ve yönetim aşamalarında kullanılmak amacıyla geliştirilmiş akıllı modellere verilen genel isimdir. Genel hatlarıyla dijital bir ekosistemde doğan projelerin, yapıların yaşam döngüsü boyunca kontrol altında olmasını ve farklı disiplinlerden uzmanları kolaylıkla bir araya getiren sistemler bütünü de denilebilir.
Lazer Tarama ve BIM ilişkisi
BIM projeleri yalnız yeni başlanacak projeler için değil, mevcut yapıların yönetilmesi için de çok önemlidir. Hali hazırda kullanımda olan yüz binlerce önemli yapının çoğunda düzgün bir dokümantasyon ya da proje bile bulunmamakta. Bahsettiğimiz yapılar yalnız konut olarak kullanılan değil, hastane, okul, dini tesis, spor kompleksi ve alışveriş merkezi gibi toplum hayatının içinde olan ve sürekli kullanım halinde olduğumuz yapıları da kapsamaktadır.
Bu yapıları sayısal ortama aktararak dijital ikizlerini oluşturmak için insan kaynağı kullanmak yüksek maliyetli ve hatalara açık bir yöntemdir. Oysa 3D lazer tarama teknolojileri sayesinde, dijitalleşme işlemleri çok daha hızlı ve hatasız olarak gerçekleşmekte. Nitelikli iş gücü sahada ölçü almak yerine, model üzerinden analizler ve tasarımlar yapmaya odaklanabilir.
Ayrıca halihazır ölçümler sayesinde projeye aykırı imalat ve tadilatlar belirlenerek, yapının işletmesine yönelik adımlarda modeller revize edilebilir. Özellikle yıllar içinde sürekli değişime uğrayan yapıların mekanik, elektrik ve su tesisatı problemi yaşamasında temel neden projeye aykırı bu tadilatların tam olarak bilinmemesidir.