Dijital ikize yolculuk
Teknolojilerin gelişim hızındaki beklenmedik ivme ile beraber dijital ikiz, dijital dönüşüm gibi kavramlara neredeyse her gün bir şekilde rastlar olduk. Peki nedir bu dijitaleşmenin aslı? Öncelikle kavramsal boyutu ile başlayalım.
Dijital ikiz; temel olarak bir işlem, ürün ya da servisin birebir sanal modelidir. Kavramsal olarak dijital ikizi üretilebilecek yapılar sanayi tesisleri, enerji santralleri gibi büyük sistemler olabilirken, mahallenizdeki park, hastane ya da bir alışveriş merkezi de olabilir. Önemli olan fiziksel varlıkların birebir birebir kopyaları olmalarıdır.
Dijital ikiz gerekli mi?
Yapımı ve işletme maliyeti çok yüksek kritik tesis ve yapıların güncellenmesi ve bakımı her zaman sorun olmuştur. Özellikle araştırma – geliştirme faaliyetleri esnasında üretimi riske atacak fikirler, henüz olgunlaşmadan yatırımcıların dipsiz kuyularına atılmaya mahkum olmuştur. Ancak, gelişen teknoloji ile bu deney ortamını sanal dünyada yaratmak çok daha düşük maliyetli bir çözüm haline geldi.
Sanallaştırılan bir tesiste ya da servis üzerinde yapılacak olan geliştirme faaliyetlerini, sahada deneme yapılma yapmak yerine, farklı yöntemler aracılığı ile analiz etme imkanımız bulunmakta. Bu sayede, olası iş güvenliği riskleri elimine edilmekte, üretimde yaşanabilecek problemler önceden görülerek engellenebilmekte ve tasarımlar mükemmellik çizgisine daha yakın şekilde uyulabilmektedir. Müşterilerin olası davranış şekilleri ve etkileşimlerini de benzer sistemler yardımıyla sanal olarak üretmek mümkün hale gelmektedir.


Sanal evrende hayatta kalmak
Fiziksel bir varlığın dijital ikizini oluşturmak için çok farklı yöntem ve teknolojiler bir arada kullanılmaktadır. Derin makine öğrenimi, gelişmiş sensör ağları, yapay zeka uygulamaları ve lidar sistemleri bunların bazılarındandır.
Özellikle endüstriyel ve enerji tesislerinde dijital ikize giden ilk adım, mevcut fiziksel varlıkların birebir belgelenmesidir. Bu sayede boru ya da kablo hatlarının takibi, üniteler arası bağlantı ve kontrol birimlerinin etkinlikleri kesin bir şekilde kurgulanabilir. En önemlisi de, zaman içinde bakım, onarım ve yenileme faaliyetleri ile meydana gelen değişikliklerin, ana proje ile olan farklılıklarını net bir şekilde okuyabilirsiniz.
Peki neler yapıyoruz?
3D Lazer tarayıcılar, elektro optik ölçüm sistemleri ve GNSS teknolojileri sayesinde tesisleri mevcut durumlarını milimetrik olarak dijital ortama aktarabiliyoruz. Boru ve kablo hatları, yapısal elemanları, proses dinamikleri ve daha bir çok veriyi aynı platform altında toplama imkanına sahibiz. Bu sayede, mevcut CAD platformunuza ve çalışma şeklinize uygun olarak, ekstra bir yatırım gerekmeksizin veriye erişim sağlayabilirsiniz.
Tesislere personel taşımak ve sürekli sahada insan gücü harcamak yerine, dijital ikiziniz üzerinden tasarım ve analizler yapmanız mümkün. Fiziksel varlıkların gerçek boyut ve durumlarının bilgisayar ekranında olması ile dijital ikiz projelerinizi kendi mühendislik ekibinizle kolaylıkla şekillendirebilirsiniz.
Dijital ikiz ve dijitalleşme projelerinizde sağlayacağımız pozitif etkiler ile ilgili bilgi almak isterseniz bize ulaşmanız yeterli.