LIDAR ve Mühendislik Uygulamaları:

Lidar ve mühendislik uygulamaları hakkında konuşmadan önce bu teknolojinin gelişiminden bahsetmek faydalı olabilir. LIDAR sistemleri, bir kaynaktan yayılan lazer ışınlarının yansımalarını kaydederek objeleri 3 boyutlu koordinatları (X,Y,Z) bilinen noktalar olarak kaydeden bir  teknolojidir. Tarihi 1960’lara dayanan bu teknolojinin ticari örnekleri 1985 yılından bu yana LIDAR  sistemleri mühendislik uygulamalarında kullanılmakta.

Tasarlanan ilk ticari sistemler günümüzdeki sistemler kadar gelişmiş değildi. Düşük yoğunlukta ve sayıda nokta ölçümüne dayanırken, modern lidar sistemleri tek seferde milyonlarca noktadan oluşan nokta bulutları oluşturabilecek hız ve kapasiteye gelmiş durumda. Ayrıca eskisi kadar büyük ve hantal olmayan tasarımları sayesinde mobil olarak kara, deniz ve hava araçlarına monte edilebilmekte. Günümüzde özellikle SLAM teknolojisini kullanan ve bir çok sensörün aktif olarak kullanıldığı sistemleri bir sırt çantasına ya da küçük bir el ünitesine sığdırmak mümkün hale geldi. Otonom sürüş ve yapay zeka algoritmalarını kullanan platformlar (örneğin otomobiller) yine lidar sistemlerine entegre sensörler ile yönlerini bulmakta.

Trimble ve Boston Dynamics ortaklığının son ürünü
Otonom sistemlerde kullanılan lidar sistemleri
Mergen 3D Lazer tarama çözümleri

Konum bilgisi ve Önemi

Mühendislik projelerinin temelinde hassas konum bilgisi bulunmaktadır. Yapılan hesaplar ve uygulamalar konum bilgisi ve proje orijini olmaksızın anlamını yitirmektedir. İki objenin birbirine göre konumunun bilinmesi ve bu objelerin bir bütün olarak aynı koordinat sisteminde bulunması günümüzde projelerin omurgasını oluşturmaktadır.

Yıllar içinde gelişen teknoloji ile beraber nokta bazlı konum belirleme sistemleri de büyük ölçüde gelişmiştir. Elektronik uzaklık ölçücüler, GPS alıcılar ve gelişmiş Totalstationlar bunların en güzel örneklerindendir. Yine de artan nüfus ihtiyaçları ve değişen şehirlere projeler geliştirmek amacıyla bu sistemlerin yetersiz kaldığı noktalar da bulunuyor.

Projelerde LIDAR sistemlerinin kullanımı

LIDAR sistemleri doğası gereği geniş bir alanda yüksek miktarda veri gereksinimi duyan projeler için idealdir. Benzer tekniklere oranla daha hassas konum bilgisi yanında objelerden gelen yansıma değerlerini de kaydedebilen bu sistemler ile projelerinizde fark yaratmak mümkündür.

Lidar ve mühendislik uygulamaları en güzel örnekler kara yolları projeleri, baraj ve sanat yapıları projeleri ya da kent dahilinde aktif olarak kullanılan alanlarda hızlı ve yüksek doğrulukta veri toplamanın gerektiği senaryolar gibi günümüzde kaçınılmaz hale gelen projelerdir. Ulaşımın zor, tehlikeli ve farklı engellerle kapalı olan alanlar yine bu sistemler ile kolayca aşılabilmektedir

Mergen Proje olarak projelerinizde ihtiyaç duyduğunuz yüksek hassasiyetli konum verisi ve bu veriyi kullanarak yapabileceğiniz analizler için altlıklar sunuyoruz. 3D Lazer tarama sistemleri ile yapı ve alan büyüklüğü fark etmeksizin, kullandığınız CAD platformuna tam uyumlu olarak veri kümeleri hazırlıyor ve projelerde adam-saat maaliyetlerinizi ciddi anlamda azaltıyoruz. Projelerinizde yardımcı olabileceğimiz tüm konularda bize ulaşmanız yeterli.

Comments are disabled.