Son yıllarda özellikle cep telefonlarına dahil edilmesi ile daha büyük bir kullanıcı oranına ulaşan mesafe sensörleri, gün geçtikçe daha fazla alanda kullanılıyor. Küresel üretim ve satış oranlarında lider konumda olan Apple ve Samsung, cihazlarında farklı sensörler kullanmayı tercih ediyor. Apple, lidar sensörü kullanırken Samsung TOF sensörleri tercih ettiğini görüyoruz. Peki bu sensörler nasıl çalışıyor ve aralarındaki farklar nedir?

TOF ve Lidar Sensörleri

Öncelikle temel kavramlardan başlamak gerekli.

Sensör: En geniş tanımıyla sensör amacı ortamındaki olayları veya değişiklikleri tespit etmek ve bilgileri diğer elektronik cihazlara genellikle bir bilgisayar işlemcisine göndermek olan bir cihaz, modül, makine veya alt sistemdir.  (Kaynak)

Time of Flight (TOF) Sensörler: TOF, bir nesnenin, parçacığın veya dalganın (akustik, elektromanyetik vb.) bir ortam boyunca bir mesafe kat etmesi için geçen sürenin ölçümüdür. Bu bilgi daha sonra hızı veya yol uzunluğunu ölçmek için ya da parçacık veya ortamın özellikleri (bileşim veya akış hızı gibi) hakkında bilgi edinmenin bir yolu olarak kullanılabilir. (Kaynak)

Light Detection and Ranging (Lidar) Sensörler: Lidar, bir nesneyi veya yüzeyi lazerle hedefleyerek ve yansıyan ışığın alıcıya geri dönme süresini ölçerek menzilleri (değişken mesafe) belirleme yöntemidir. Işığın dalga boyunu değiştirerek Dünya yüzeyindeki ve okyanus dibindeki gelgit ve kıyıya yakın bölgelerdeki alanların dijital 3 boyutlu gösterimlerini yapmak için de kullanılabilir. Karasal, havadan ve mobil uygulamaları vardır.

TOF formülü

Apple Lidar Çıktıları

TOF ve Lidar Farkları nedir?

Temelde iki ölçüm yöntemi de objelerin, sensöre olan mesafesini ölçüyor. TOF sensörleri ile toplanan ölçüm verileri, derinlik haritaları oluşturmak için kullanır. Bu sayede düşük maliyetli kamera sistemleri ile de veri toplamak mümkün kılınır. Lidar sensörleri ise, ölçüm sonuçlarını nokta bulutu verisi oluşturmak için kullanır. Nokta bulutu, içerdiği farklı veriler ve bilgisayar sistemleri için kolayca işlenebilen bir veri tipidir. Lidar, TOF sensörlere göre daha hızlı ve nokta konum doğruluğu daha yüksek bir yöntemdir. Bunun yanında maliyet açısından da TOF’a göre daha pahalıdır.

Hangi alanlarda kullanabiliriz?

İki sensör modülü de mobil cihazlara hızlıca entegre olmaya başladı. Özellikle Apple, son bir kaç nesilde üst segment cihazlarında mutlaka lidar sensörlerine yer veriyor. Bu sayede geliştiriciler, eskiden zor ve uğraştırıcı bir çok konuda kullanıcılara fayda sağlayacak yazılımlar üretmeye başladılar bile.

Bu sensörleri kullanarak;

  • Küçük objeleri ve insanları 3D modellere dönüştürmek
  • AR uygulamalarını daha hassas kullanmak
  • Evinizin sanal ikizini oluşturmak
  • Oyunlarda etkileşimi artırmak

artık tek tuşa basmak kadar kolay hale geldi.

Yine de ileri mimari ve mühendislik uygulamaları için bu tarz sistemleri kullanmak çok sağlıklı sonuçlar vermemekte.

Sizin de yüksek hassasiyet ve doğrulukta konumsal veriye ihtiyacınız varsa, bize ulaşmanız yeterli.

Comments are disabled.